3 tips för att ge dig hän vilan

Det är långhelg och jag inbillar mig att många tänker att det ger utrymme till vila och stilla stunder. Kanske ska du umgås med släkt och vänner och äta gott. Hur bra är du på att släppa dina måsten och ge dig hän vilan?

Svårt att varva ner

Jag får ofta höra att det tar ett tag att varva ner och att det därför är först sista dagen av en långhelg som den faktiska vilan blir möjlig. Jag undrar om det verkligen behöver vara så? Jag är inte alls övertygad. Jag tror snarare att det är oförmåga att lämna jobb och måsten åt sidan när det är annat som gäller. Tanken med att vara ledig är att ladda upp batterierna och göra annat än det man i vanliga fall gör. Utvilade personer är ofta mer produktiva, de orkar mer och har bättre koncentrationsförmåga.

3 tips för att ge dig hän vilan

3 tips för att ge dig hän vilan

Mejlen
Ett sätt att komma i vila och nedvarvning är att hålla sig borta från en av de vanliga sysslorna en vanlig arbetsdag som att kontrollera mejlen. Eftersom du är ledig och det dessutom är helg så finns det ingen anledning att ha koll på vem som mejlar dig. Med största sannolikhet förväntar sig inte den som mejlar dig på påskafton att få svar direkt. Kanske kom den personen på något och skrev direkt för att inte glömma. Så brukar i alla fall jag tänka. Med andra ord: Låt bli mejlen!

Släpp schemat
Låt dina dagar andas frihet även om du ska på middag hos svärmor eller själv ska laga påskmiddagen. Om du ska iväg någonstans så är det viktiga att du har med dig det du behöver och att du tar dig dit. Det finns ingen anledning att stressa. Och ska du laga middagen så går inte världen under om middagen inte är klar exakt klockan 15:00 och ingen kommer undra hur du tänkte när du planerade. Ha en avslappnad attityd så kommer gästerna också att ha det. Be dem hjälpa till. De bästa samtalen sker ju ändå i köket.

3 tips för att ge dig hän vilan

Lägg dig i tid
Ja, jag vet. Det är lätt att sitta uppe länge och prata när tillfälle ges men det är synd att hamna på sömnminus nu när det finns möjlighet att vila upp sig. Visst går det bra att sova länge på förmiddagen men jag tycker själv att det är synd att missa ljuset.

Hur gör du?

8 tankar om “3 tips för att ge dig hän vilan

 1. Chaly Engel says:

  Gillar att vila en stund på dagen, vill inte missa kvällen då alla andra sover och det är tyst. Stillheten är som balsam för mitt skrivande. Tack för bra inlägg ????

  • Dorotea says:

   Åh ja, vila på dagen är hur skönt som helst. Jag skriver också gärna på kvällen men tidig morgon går lika bra. Ingen annan i min familj går frivilligt upp tidigt.

  • Helena Roth says:

   Och jag pratar om mellanrummen. Älskar mellanrummen! Bland annat pga det du säger – det är då saker kan landa. Där saker kan höras som kanske inte annars hörs, svagt svagt, och i mellanrummet är det som det som är mixen av dig och mig blir till dessutom. Älskar’t!

   • Dorotea says:

    Ordet mellanrum när det kommer till att använda tiden väl älskar jag. Framför allt om de används till vila, paus. Vackert på något sätt.

 2. Dorotea says:

  Det är en väldigt bra fråga. Jag tror vi har glömt bort hur det är att ha tråkigt så vi chockas när det händer. ”Du dör inte av att ha tråkigt” säger jag ofta till mina barn. I pausen bearbetas mycket så du har helt rätt.

 3. Ingela says:

  Långledigt är bäst hemmavid. Då får jag långvila. Njuter av långa frukostar, mediterar, skriver med mera. Jag känner mig rik på tid.

  • Dorotea says:

   Jag håller med. Jag har inget emot att vara hemma när det är långledigt eller långhelg. Nu är vi hos min syster men det är som att vara hemma. Man får göra som man vill. Vara rik på tid är underbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *