Du stöter på många känslor varje dag. De kommer och de går. Den ena byter av den andra och på det viset går dagarna.

Allt du gör har en känsla med sig varken du tänker på det eller inte och eftersom det är så är det viktigt att du vet hur du ska möta de olika känslorna. De jobbiga känslorna, som du kanske skulle vilja slippa känna, är det är viktigt att du har tränat på att möta. Om du skapar ett hanteringssystem för de känslorna har du bättre förutsättning för att få en vardag som inte låter sig genomsyras av det negativa.

Och nej, detta handlar inte om att vända det negativa till något positivt även om det inte är dumt att kunna det också. Men ska vi vara ärliga så är det inte möjligt i alla lägen. Allt kan inte bli positivt. Vissa saker är bara alldeles för tunga. Vi ska inte glorifiera positivism på det sättet tycker jag även om jag tror stenhårt på att en positiv attityd gör skillnad, men det inte riktigt samma sak.

3 känslor du behöver lära dig möta

Det finns många jobbiga, tunga, negativa känslor men jag har valt ut tre som jag anser är dominerande och som jag med säkerhet vet att alla upplever ofta. Kanske inte på daglig basis för alla men dessa tre dyker absolut upp ofta.

De här tre känslorna är alla av den karaktären att de bromsar upp dig. De är sådana att om de får bestämma och får övertag gör att du väljer att vända och göra något annat. Alla tre känslorna stoppar därmed upp din personliga utveckling och dina framsteg i vardagen.

De tre känslor jag pratar om är motstånd, rädsla och oro. Känslor som vi inte kommer undan.

1 Motstånd är en känsla som uppstår nästan varje dag tycker jag. Motstånd för det där som är tråkigt. Motstånd för det som är svårt. Motstånd för det som är läskigt. Motstånd att gå upp på morgonen. Samma känsla men olika tillfällen. Det är en känsla du behöver lära dig att möta.

Hur gör du det?

Du behöver erkänna för dig själv att du känner motstånd. Det du vill skapa är en tro eller tillit till din egen förmåga. Varför? Jo för när du erkänner att du har motstånd för sådant som kanske någon annan gör med enkelhet så kan du i samma andetag också tänka: Ja, jag känner motstånd till det här just nu men jag vet egentligen att jag kan. Jag har kapaciteten. 
När du vänder blicken från motståndet till din egen kapacitet kan du lättare motivera dig att göra det du ska göra.

Och när jag nu nämner motivation så vill jag påminna dig om att motivation kommer från att göra. Det kommer från att du påbörjar och ser framsteg. Du kan inte vänta in motivation så sluta göra det.

2. Rädsla är en känsla som ingen av oss kommer undan. Den styrs av amygdala som sedan urminnes tider har som uppgift att hålla oss från farligheter. För vissa är det rädsla att stå inför folk och för någon annan att gå in i ett rum med många människor. Oavsett är det en känsla du behöver lära dig att möta.

Hur gör du det?

Stanna upp och fundera på vad det är du är rädd för. Varifrån kommer rädslan? Har du aldrig gjort det du ska göra förut eller har du en dålig erfarenhet från tidigare? Kan det vara att du anser att det känns orimligt för dig att klara av och du blir rädd för att misslyckas.

Rädsla möts oftast av att stanna upp och hitta modet inom dig själv, för rädsla övervinns av att gå rakt in i den. På andra sidan väntar seger och en ny erfarenhet. Rädsla möts av att våga och av att skapa en ny erfarenhetsbank som gör att amygdala inte kommer skicka ut varningssignaler till dig.

Detta förutsatt att det inte något livsfarligt som att gå rakt in i en eld eller hoppa ner till isbjörnar. Nu pratar jag om vardagsrelaterade situationer.

3. Oro är en känsla som vi alla känner. Olika mycket men du kommer känna den. Oro för det okända, ovissheten. Oro för hur det ska gå för barnen idag. Oro för vem du ska träffa. Oavsett vad du är orolig för så är det en känsla du behöver lära dig att möta.

Hur gör du det?

Oro möter du på ungefär samma sätt som rädsla. Varifrån kommer oron? Vad är det som kan komma att hända som gör att du oroar dig? Det du då behöver göra är att svara på frågan:

Hur rimligt är det att det du oroar dig för faktiskt kommer att hända?

Många gånger skapar vi scenarion i våra huvuden som aldrig någonsin kommer att hända men ändå oroar vi oss för det. Är det en sådan oro du går och bär på då kan du fortsätta med att skaka av dig den. Det var ju inte rimligt.

Säg det högt till din partner eller kollega. Skriv ner det och släng lappen. Men helt krasst så ska det räcka med att du tagit reda på att det är orimligt.

Är det däremot en oro som faktiskt är rimlig så får du även fråga dig själv om det ligger inom din kontroll. Om svaret är ja, då är det läge att agera. Om svaret är nej, ja då finns det inget du kan göra och det bästa du kan göra är att övergå till att sysselsätta dig med något du har kontroll över.

Det här var i enkelhet hur du kan göra för att möta känslor. Det finns metoder och övningar för alla möten med känslor. Om du känner att du behöver bli bättre på att möta dina känslor och skapa ett fungerande hanteringssystem kring dessa då är du varmt välkommen att kontakta mig.

PS Alla känslor ska såklart mötas. Negativa som positiva men vissa känslor är direkt bromsande i vardagen därav de tre ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *