fokus personlig utveckling planering
3 anledningar att sätta mål inför det nya året
Ungefär var femte svensk avlägger ett nyårslöfte, enligt en Sifo-undersökning. Av dem som gör det lyckas endast ungefär en av fem hålla det de lovat. Fyra av fem svenskar sätter inte upp något mål för det nya året och även om man gör det misslyckas man oftast.
Att ha mål att sträva efter är en del av livet tänker jag. Vi gör sällan saker bara för att. Jo, eller, vissa saker gör vi för att vi känner för det just för stunden eller för att det liksom ramlar i knät på oss men det mesta vi tar oss för i livet har ett syfte utifrån ett utsatt mål. Detta mål kanske inte alltid är helt medvetet från din sida men det finns där.
Diffust mål: Jag gör saker som gör mig glad.
eller
Tydligt mål: Jag ska åka till Thailand i november 2016.
Hur som helst så är mål viktigt för oss. Det får oss att utvecklas och sikta framåt. Det gör att vi lär oss nya saker, träffar nya människor, upplever nytt, utmanas men framför allt känner mening med vår tillvaro.
Tre anledningar att sätta mål
1. Mål ger dig något att sträva mot
Ofta drömmer och önskar vi oss många saker men att bara drömma och tänka på dessa saker skapar inte resultat. Genom att formulera mål och definiera en strategi gör att det händer.
2. Mål håller dig på banan
Livet bjuder ofta på milslånga att-göra-listor, stress och distraktioner överallt vilket gör det väldigt svårt att prioritera rätt. Men om du har ett mål som du har planerat väl kan du lättare hålla dig på banan och få koll på dina prioriteringar. Du kan säga ja och nej till rätt saker.
3. Mål ger dig anledning att fira (ofta)
Eftersom du har ett mål som med största sannolikhet är uppdelat i delmål så får du anledning att fira så fort du når ett delmål eller när du klarar av något som var svårt på resan mot målet. Har man en riktning finns det alltid saker att fira.
De vanligaste nyårslöftena är diffusa
För att det ska bli ett mål som går att arbeta mot behöver du formulera det på ett sådant sätt att det blir tydligt vad det är du ska göra. Vad är det du ska uppnå? Målet behöver vara rimligt och mätbart. Alltså det ska gå att uppnå på den tid som du anger och du ska veta att du gör framsteg. Ibland kan det vara så att ingen annan förstår eller ser dessa saker i ett mål som du har skrivit och det är okej. Det viktiga är att du själv förstår. Förutsatt att det är ett personligt mål.
Här är de vanligaste nyårslöftena
Några löften är återkommande varje år och detta är de 10 vanligaste:
Gå ner i vikt
Äta mer hälsosamt.
Börja träna.
Stressa mindre.
Läsa fler böcker.
Få koll på ekonomin.
Dricka mindre alkohol.
Spendera mer tid med familj och vänner.
Sluta röka/snusa.
Tänka mer på miljön.
Diffusa, mer eller mindre orimliga och inte alls mätbara. Formulera om, skapa en strategi, sätt delmål och sedan kan du börja.
Har du börjat fundera på vilka nyårsmål du ska ha? Hur vill du att 2016 ska bli?
Detta kommer:
Tisdag, 29/12, blir det ett nytt avsnitt av ”Samtal över en kopp te” där jag pratar nyår med Annalena Brandeby.
Onsdag, 30/12, får du 12 förslag på enkla och lite roligare nyårsmål.
Pingback: Peppad på 2016!! | annsmode – Mode & skönhet
Pingback: När man behöver en knuff! - Samla Mammas Manna