2020 går mot sitt slut och ett nytt år börjar snart. Jag har en helt annan känsla i kroppen än vad jag brukar ha inför ett nytt år. Kanske är det för att 2020 varit ett annorlunda år eller så är det något helt annat som spelar in. Det jag känner är att jag vill fylla på med mer av det som är mest relevant för mig, det som ger meningsfullhet.

meningsfullhet

Papper, pennor och anteckningsböcker åker fram när jag ser över mitt år.

Inför ett nytt år känns det viktigt att reflektera och känna in. Jag har alltid varit mer konkret i mitt sätt att reflektera, planera och sätta mål men jag börjar inse att något nytt är på gång med mig. Jag vill ha rundare kanter på mina planer. Jag vill ha mål som är mer fyllda av känsla än enbart mätbarhet. Det bryter inte mot planeringens lagar att ha det så. Det bryter mer mot hur jag har varit men det är okej.

Min stund i mellandagarna

Att se bakåt på ett år är en aktivitet jag älskar och som jag alltid lämnar till mellandagarna. Då myser jag till det ordentligt och tillbringar tre dagar med papper, pennor och anteckningsböcker. Det finns alltid något gott från julen att smaska på och te ja, det finns det ju alltid. Jag tar stunder av meditation och lyssnar på mycket musik. Det blir ett och annat glädjetjut och ibland även lite dans. Det är mycket känslor som blandas med förväntan och allt det här försöker jag skriva ner i begripliga ord.

Mitt ledord för 2021 är

MENINGSFULLHET.

Om det är något 2020 har visat mig så är det vad som är meningsfullt i mitt liv. Vad det är jag värderar högt. Jag tror det är därifrån den här med mer känslor än konkretism kommer och jag tror det är viktigt att jag tar fasta på det. Jag har inte definierat allt det här riktigt än. Kanske gör jag det i mellandagarna eller så blir det något som växer fram under början av nästa år. Ett ledord är ju något som lever med mig och växer tillsammans med mig. Vad det ska komma att betyda vet jag inte från början. Jag har en föreställning om det men sedan när jag sitter och gör min reflektion kan det visa sig stämma eller vara på ett helt annat sätt.

Ledord 2020

Mitt ledord för 2020 har varit feminine power. Ett ord som jag inte kände att jag riktigt förstod varför det kom till mig eller hur jag skulle hantera det. Jag kommer reflektera över det mer men min spontana definition av det nu är att det kom att innebära att jag tog ett steg ut ur det jag sysslat med de senaste åtta åren och satte mig på en ny stol – VD-stolen. Från den stolen har jag i stort sett bara gjort sådant jag tidigare inte har gjort men rustad med mina kunskaper i planering och struktur. Jag har tagit plats och jag har visat att min röst är viktigt. I det ligger feminine power. 

Titta gärna på filmen om ledord som jag gjorde förra året.

Planera 2021 med känsla

Men låt oss prata lite om 2021 nu och det här med att fylla året med känsla och inte bara det konkreta. Hur tänker jag göra det? Jo, jag har ett antal frågor jag kommer ställa mig själv i mellandagarna och utifrån mina svar kommer jag att formulera någon form av intention eller vision. Jag vet inte riktigt än. Det jag vet är att det inte kommer uppstaplat i snygga rutor som det brukar vara. Jag får helt enkelt återkomma med det men här kommer i alla fall frågorna jag tänker utgå ifrån:

jag tänder gärna ljus och har på musik som jag tycker mycket om när jag sitter ner i mellandagarna.

  1. Vad älskar jag?
  2. Vad är jag bra på?
  3. Vad saknar jag?
  4. Vad mår jag bra av?
  5. Vad vill jag känna?
  6. Vad har jag sagt att jag ska göra när jag får tid?

Rubriken till dessa frågor skulle jag säga är:

Vad skulle hända om jag fokuserade på det som ger rätt känsla?

Använd MasterKlass2021

Jag föreslår att du sätter dig ner och svarar på frågorna du också. När du svarat bestämmer du själv om du vill ha konkreta mål som du jobbar med under nästa år eller om du också vill göra annorlunda. Om du vill ha mer guidning i att planera ditt 2021 så kan du köpa inspelningen av MasterKlass2021 som jag höll i november. Där pratar jag om mål, prioritering, val av mål och annat som är relaterat till ett nytt år. Det tillsammans med de här frågorna blir en riktigt bra grund för ett nytt år.

inspelning masterklass2021

2 tankar om “2021 – ett år med meningsfullhet

  1. Pingback: Reflektion inför 2021 - Dorotea Pettersson

  2. Pingback: Liten hemläxa – och reflektion inför 2021 – Ebba Kleberg von Sydow

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *