2017 – ett år i färg. En pdf

en pdf för att rensa psykiskt och fysisk inför 2017

 

Jag har kommit igång med mitt rensande. Det är riktigt roligt och väldigt intressant och det är förvånande vad som kommer fram när man verkligen tänker till ordentligt.

Jag använder mig av samma metod som jag pratade om i inlägget om att utvärdera. Jag utgår från orden behöver/vill/bort och får på så sätt en överblick. Idag vill jag bjuda på en pdf som kan hjälpa dig i ditt rensande inför 2017. Jag kallar den för 2017 – ett år i färg. För visst ska vi ha ett färgglatt år nästa år?

HJÄLP MED HUR EN RENSA-LISTA KAN SE UT

Hur kan man veta vad man ska rensa bort och vad man ska lägga till? Det vet du kanske inte alls från början utan det kommer av sig själv när du sätter dig och koncentrerar dig på uppgiften. Fundera på hur ditt liv ser ut.

√ Vad gör/händer idag som du vill göra/ha mer av?
√ Vad gör/händer idag som du vill göra/ha mindre av?
√ Vad gör/händer idag som du inte alls vill göra/ha?
√ Vad gör/händer inte idag som du skulle vilja göra/ha?

Det kan handla om aktiviteter, känslor, sammanhang och relationer. En lista skulle kunna se ut så här:

behöver                                                vill                                           bort

mer glädje                                     måla tavlor                              inte äta socker
stadig inkomst                             hjälpa behövande                inte umgås med X och Y
ett tryggt nätverk                        träffa en partner                   med reklam i lådan. Inte bra för miljön

2017 – ETT ÅR I FÄRG. EN FDF

För att hjälpa dig har jag gjort en mall åt dig som du kan ladda ner om du vill. Tanken är att denna mall och denna metod ska hjälpa dig komma igång med att rensa i ditt liv så att du kan fokusera på det du verkligen vill. Det som du känner kommer ta dig framåt och gör att du kan leva på det sätt du önskar. Det är såklart helt upp till dig vad du vill skriva och hur mycket.

Viktigt att tänka på är att detta är ett underlag. Du kan inte göra allt på en gång för då blir det svårt att skapa ett bra resultat. Sortera upp det du skriver och välj sedan det som känns viktigast och börja med det. Listan du skriver kan du lägga undan och ta fram när du känner dig redo att ta tag i något nytt. Då slipper du uppfinna hjulet en gång till.

Gör så här:

1. Börja med att göra en mind-map över vad du känner att du behöver, vad du vill ha och vad du vill ta bort i din vardag. Bara skriv allt du kommer på. Dra streck från orden skrivna på första sidan.
2. Sortera sedan in det du skrivit i kolumnerna på sidan två för att skapa tydlighet.
3. Markera med en stjärna eller annat tecken det du känner är de viktigaste sakerna. Det i bort-kolumnen kan vi anta är sådant du verkligen vill ta bort men utvärdera även det en extra gång.
4. Bedöm vad du känner är rimligt att börja med. Beroende på storlek och karaktär kan du välja flera saker men var klok i din bedömning. Det ska vara rimligt.
5. Kom ihåg att skapa nya vanor inte sker över en natt. Ge det tid. Och ta en sak i taget.

När det gäller bort-kolumnen så kan det här finnas sådant som är en dålig ovana. Rökning till exempel. Det är sådant som tar tid att förändra och kan inte bara tas bort i en handvändning så kom ihåg att inte helt räkna bort det som står i den kolumnen.

Klicka på bilden för att ladda ner din pdf.

en pdf för att rensa psykiskt och fysisk inför 2017

2 tankar om “2017 – ett år i färg. En pdf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *