Det känns som det pratas om mål överallt eller så är det så att jag lever i en bubbla där människor fokuserar på att sätta mål för det nya året. Att sätta personliga mål hjälper dig att ha en riktning för din personliga utveckling. För det mesta ligger målens fokus just på personlig utveckling men det finns såklart andra typer av mål också. Idag vill jag fokusera på de personliga målen.

Personliga mål

Personliga mål handlar om att växa som människa, utveckla nya färdigheter och utveckla dina färdigheter i att vara en kärleksfull person i din familj och i dina andra sammanhang.

Att sätta mål är en process som handlar om att få nya och bättre resultat men också om att ta ansvar för vårt eget liv. Det gör att du sätter dig själv som ansvarig för dina misstag istället för att lägga skulden på någon annan.

Personliga mål kan handla om:

  • Personlig utveckling
  • Professionell framgång
  • Familjeliv
  • Livet i allmänhet

Hur du sätter personliga mål

När du ska sätta dina mål så handlar det ofta om att svara på några nyckelfrågor. Här är tre förslag på frågor som kan vara till hjälp:

  • Vad vill jag få ut av livet
  • Hur vill jag att mitt familjeliv ska se ut/vara?
  • Hur vill jag avancera i mitt arbetsliv?

Svaren på dessa frågor leder dig till de mål du sätter för det kommande året eller för en bestämd period.

Här kommer nu en lista med förslag på mål utifrån de fyra kategorierna jag listade ovan:

Personlig utveckling

1. Lära mig mer

Det finns så många källor till kunskap idag. Du kan sitta vart som helst och läsa dig till nya kunskaper. Välj ut vad du skulle vilja lära dig mer om eller bestäm att du lägger en viss tid i veckan till att förkovra dig inom ett visst ämne.

2. Bli en bra lyssnare

Världen behöver alltid fler bra lyssnare. Dina relationer kommer bli djupare om du lär dig att verkligen lyssna till vad människor i din omgivning säger.

3. Vakna tidigt

Den här vurmar ju jag för. Tidigt behöver inte vara i ottan men tidigare än vad du går upp idag. Det hjälper dig att skapa klarhet för dagen och ökar ditt fokus.

4. Släpp det förflutna

Det här är verkligen något bra att träna på. Det är sällan en bra idé att fastna och älta det som hänt för länge. Fokusera hellre på det som händer nu. Det kommer ge dig ett mer givande liv.

5. Ta hand om din hälsa

Den här är alltid bra. Det finns alltid något gott att få ut från att ta hand om sig. Att må bra ger ett så stort värde i livet.

6. Träna uthållighet

Den här är svår – uthållighet och tålamod – men oj så bra det är att vara bra på det. Det hjälper dig att fortsätta även när det känns svårt.

Professionell framgång

7. Fokusera på att vara proaktiv istället för reaktiv

Proaktiva människan baserar inte sitt förhållande till omgivningen på yttre omständigheter utan de fattar sina beslut och påverkas av sin inre övertygelse och kunskap. Det skapar ett större lugn och ger i längden bättre resultat.

8. Dela med dig av din kunskap till andra

Att dela med sig till andra får dig att växa. Det ger väldigt glädje att se andras kunskap öka. Du kommer känna dig nöjd med din bedrift.

9. Lär dig hantera din tid

Ooooo! Den här är viktigt. Att vara bra på att hantera din tid hjälper dig både i arbetslivet och i din personliga utveckling. Tidshantering handlar om att förstå sig på hur du förhåller dig till din tid och hur du ska planera den.

10. Balansera arbete och fritid

Träna på att balansera hur mycket du arbetar och hur mycket fritid du ger dig. Att jobba för mycket lönar sig sällan i längden. Ge dig själv tid till annat genom att lära dig utvärdera hur du använder din tid.

11. Lär dig nya färdigheter

I ditt arbete finns det säkert alltid något nytt som kan vara bra att lära sig. För att den möjligheten och tiden ska finnas behöver du sätta ett mål för att kunna genomföra det du ska lära dig.

Familjeliv

12. Förbättra ditt kroppspråk

Det finns så många sätt att ”prata” med sin familj. Kroppspråk är ett sådant sätt. Berätta för dina familjemedlemmar vad du känner för dem genom ditt kroppsspråk.

13. Fatta rätt beslut vid rätt tillfälle

I en familj kan det lätt och snabbt bli kaos. Det är inte ovanligt att man behöver fatta beslut på studs. Det kan vara vettigt att träna på att stanna upp och fatta beslutet som behöver fattas med ett lugnt sinne.

14. Håll din familj högst bland alla dina relationer

Familjen är viktig. Viktigast! Det borde vara dem du ger mest av din tid. Om du behöver göra annat, prata med din partner så att det är väl förankrat. Relationen blir bättre och djupnar av det.

15. Ta hand om varandras hälsa

Gör saker tillsammans som gynnar er hälsa. Gå promenader, laga hälsosam mat och träna tillsammans. Det ger en fin samvaro samtidigt som det ökar välbefinnandet och välmåendet.

16. Åk på semester

Åk iväg och gör något tillsammans hela familjen. Det behöver inte vara långt bort eller dyrt. Ta er iväg från hemmet och upplev något annat än det vanliga.

Livet i allmänhet

17. Minska stress och källorna till stress

Stress hjälper dig inte att växa och är därför viktigt att förhindra. Stress i mindre doser är inte farligt men för mycket av det kan leda till sjukdom. Träna på att hitta stressreducerande aktiviteter och ta reda på vad som orsakar din stress.

18. Minska dina begränsningar

De flesta av oss ha skapat begränsningar i livet. Rädslor som stoppar oss från att göra sådant som egentligen skulle vara bra. Ta reda på vilka dessa begränsningar är och börja träna på att göra sådant som känns otrevligt att göra på grund av rädsla för det. Små steg framåt leder till att du till slut bemästrar det svåra.

19. Utvärdera ditt liv då och då

Du vet inte vilka framsteg du har gjort och om du inte då och då stannar upp och utvärderar vad som hänt den senaste tiden. Reflektera över dina framsteg och se till att fira dessa.

20. Välj dina vänner

Se till att ha vänner/relationer som ger dig rätt energi. Ha människor omkring dig som du litar på och hitta en mindre cirkel av vänner som du kan dela allt med.

Vad tror du? Passar något av dessa mål dig? Kanske har det i alla fall gett dig en idé om vad du skulle kunna fokusera på under 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *