Livet behöver inte vara så väldigt svårt. Det går att skapa ett flöde som är enkelt och bestämt i förväg som gör att dagen löper på och där du har koll på vad nästa steg är. Det gör du genom att ha dina värderingar och dina hållpunkter klara. Det förenklar din vardag.

Förenkla din vardag

I vardagen ställs du inför val hela tiden. Ska jag göra det här eller det här? Vilket är egentligen viktigast? Det tar energi och skapar en känsla av överväldigande. Det är en onödig känsla att behöva ha varje dag. Det är skönare att känna att saker flyter på och att nästa steg i dagen är klart. Det ska helst inte ens behöva planeras speciellt mycket utan finnas klart för att du redan bestämt att det är så du vill ha det. Du kan kalla det för rutiner om du vill eller för hållpunkter. Det där du planerar resten av din dag kring.

18 hållpunkter som förenklar din vardag

1.
Ha färdiga lösningar

Jag är helt säker på att du har vissa lösningar som du återkommer till. Maträtter du ofta lagar, träningspass du gärna tränar eller platser du gärna besöker. Samla dessa. Det finns ingen att återupptäcka hjulet.

2.
10 minuter städning varje dag

Ta en runda i hemmet varje dag och städa ordning det där som tydligt behöver fixas. Bädda sängen, torka av diskbänken, vattna blommorna och fyll på med toapapper på toaletten. Lägg tillbaka saker på sin plats. Det förenklar verkligen vardagen och gör även att det inte blir lika mycket att städa när det väl är dags att städa på riktigt.

3.
Fatta snabba beslut

Om du står i affären och ska köpa till exempel bröd eller blommor låt inte besluten ta tid. Om inte det du ska bestämma är viktigt om en vecka eller om en månad så finns det ingen anledning att lägga tid på att fatta beslut. Snabba beslut kring de mer vardagliga sakerna är helt okej. Livsavgörande beslut ska du såklart ta tid på dig att bestämma. Men om du väljer hönekaka eller limpa denna veckan kanske inte spelar så fastligt stor roll

4.
Gå på promenader

Titta inte så mycket på vad andra gör. Du har säkert vänner som går till gymmet varje dag eller springer milen tre dagar i veckan. Låt dem göra det. Du ska göra det som passar dig. Promenader är ett ypperligt sätt att komma ut och få lite motion. Kanske vill du hellre cykla eller jogga. Gör det. Det går också bra men sätt inte ribban för högt bara för att andra gör annat än vad du gör.

5.
Glöm vad andra gör

Jepp, jag säger det igen för det är viktigt. Bry dig inte om vad andra gör. Gör det som är rätt för dig och som gör dig lycklig. Det andra pysslar med kanske är supertrist egentligen så varför ska du göra det. Välj dina aktiviteter efter dina premisser.

6.
Ha några få mål

Välj dina strider! Ha mål men ha inte för många. Det är svårt att uppnå många på en gång samt att tiden räcker sällan till och det blir istället alldeles för höga berg att bestiga. Var kräsen med vilka mål du sätter upp för dig och jobba sedan med att få in dem naturligt i din vardag.

7.
Acceptera läget som det är

Acceptera läget som det är om du vet att det är något du inte kan ändra på. Lägg inte energi på att älta varför det är så här just för dig. Ibland får man ta det som det är ett tag och utgå ifrån att förutsättningarna ändras längre fram.

8.
Välj dina kläder

Gå igenom dina kläder och lämna kvar det du faktiskt använder. Det underlättar massor när det är dags att välja dagens klädsel. Du slipper lägga tid på det. Och när du ändå planerar din garderob så är det smart om kläderna är tidslösa för då kan du använda dem länge. Och lägg fram vad du ska ha på dig nästa dag redan på kvällen så du är förberedd och inte alls behöver fatta beslut kring det.

9.
Gör det som ger dig glädje

Håll dig till aktiviteter som du tycker om så långt det bara går. Varför göra sådant du egentligen inte tycker om eller ha sådant du aldrig använder. Så se över dina abonnemang, dina appar och medlemskap. Det är helt onödigt att betala för sådant du inte använder.

10.
Helgstäda

Ha en bestämt rutin för din veckostädning. Vad gör du när du städar hela hemmet? Vilka rum prioriterar du? Dammsuger och moppar du varje vecka eller delar du upp det på något sätt? Byter du sängkläder varje vecka och gör du det på helgen? Du fattar! Gör en plan för din städning. Det du gör varje vecka, det du gör en gång i månaden och det du gör en gång i kvartalet till exempel.

11.
Gör något som gör dig glad varje dag

Jag blir glad om jag får titta på Netflix varje dag eller mysa med mina hundar. Jag blir glad om jag får sitta ner med familjen i soffan en liten stund varje dag. Och jag blir glad av min morgonritual så den missar jag helst inte. Gör något varje dag som gör dig glad. Skriv in det på att göralistan för att försäkra dig om att du prioriterar dig själv.

12.
Egentid

Jag har en splittrad åsikt kring egentid. Jag anser absolut att vi behöver det men jag tycker inte att det behöver vara något som är välplanerat och involverar att åka iväg någonstans. Egentid kan vara att läsa bok medan du åker buss till och från jobbet. Det kan vara att avsätta en stund i veckan för att skriva reflektioner över vad som hänt. Det kan vara att lägga en ansiktsmask och se ett avsnitt av din favoritserie. Det behöver inte vara svårt och avancerat.

13.
Avsluta det som är väsentligt och strunta i det som är oviktigt

Se över din långa lista över saker du ska göra och kolla vad du verkligen BEHÖVER och VILL göra. Stryk det som inte längre är relevant eller som du ville en annan gång inte längre tycker känns spännande. Gör klart det som du verkligen behöver göra så skapar du tid för det du vill.

14.
Testa nytt och acceptera att det inte var för dig

Våga dig ut och prova på nya saker och var inte rädd för att känna att detta inte var för dig. Det är okej. Att göra nytt är kul så varför inte prova. Bli inte irriterad över att du kanske ”slösat” tid på något du inte gillade. Du hade inte vetat om du inte hade provat. Om du inte provar så kommer du inte få nya upplevelser och du kanske hittar något som visar sig bli din stora grej i livet. Det vill du ju inte missa.

15.
Låt andra ha rätt (ibland)

Bråka inte över onödiga saker. Lägg inte tid på det. Det finns så mycket annat som är bra mycket bättre och roligare att göra än att hävda att du har rätt. Om det är en person du inte tycker om så finns det ingen anledning att lägga tid på att argumentera alls. Är det en person du tycker om så ska du väl inte bråka alls kanske?

16.
Ha bestämd tid för sociala medier

Sociala medier tar förfärligt mycket tid. Det går att scrolla i en evighet. Där försvinner viktig tid du kan lägga annat. Tid du kan lägga på det du brukar säga att du aldrig hinner göra. Gör det istället. Sätt en bestämt tid då du kollar igenom vad som hänt under dagen eller veckan. Kommentera på det du vill kommentera på och skriv något eget inlägg om du vill. Lämna sedan ifrån dig telefonen och gör annat.

17.
Ta pauser

Ta pauser varje dag. Flera gånger om dagen. Pauserna är superviktiga för din effektivitet och för att du inte ska bli för trött under dagen. Pauserna behöver inte vara långa och du behöver inte heller göra något speciellt. Pausa din hjärna från ditt arbete en stund. Det kommer göra stor skillnad.

18.
Planera

Sist men absolut inte minst: Planera! Planera din vecka, din dag, vad du ska äta och vad du ska träna. Skriv in i din kalender när vad ska ske och kolla av med jämna mellanrum så att du är i fas. Avsätt en dag och en tid för din planering och gör klart för hela den kommande veckan. Planera det du kan planera och lämna plats för det du inte kan planera idag. Om du planerar digitalt eller analogt spelar ingen roll bara det fungerar och förenklar för dig.

Välj det som passar dig

Du väljer såklart själv vilka hållpunkter som är relevanta för dig. De ska gynna dig och förenkla för dig. Det finns ingen anledning att du lägger till något bara för att det låter bra men i själva verket är det inget för dig.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *