Har du kommit igång med din dag? Är kaffet uppdrucket och frukosten uppäten? Kanske har du hunnit klä på dig och är snart på väg ut genom dörren. Härlig! Du verkar vara en person som har koll. Eller? Är din tidsplanering i ordning? Vet du vad det första du ska göra är när du startar din arbetsdag idag?
Ibland fokuserar vi så hårt på att få saker gjorda att vi inte har koll på vad det egentligen är vi håller på med. Här är tio tidsplaneringsfrågor du kan ställa dig själv för att få bättre kontroll på din dag och dina göromål.
Så jag ställer frågan igen: Har du kommit igång med din dag?
10 tidsplaneringsfrågor att ställa varje dag
1. Vad ska jag göra idag?
Har du planerat din dag? Känner du att du har koll på läget? Stanna upp och ta dig en titt i din kalender eller i din planering innan du går hemifrån. Det kommer underlätta din dag och minska antalet överraskningar.
2. Vad behöver jag göra idag?
Hur väljer du dina arbetsuppgifter? Gör du det första du kommer på eller har du en lista där det du ska göra har en tydlig prioriteringsordning? Om du har koll undviker du att glömma bort och din effektivitet ökar.
3. Är jag redo för min dag?
Att ha koll på vad man ska göra är kanonbra men är du dessutom förberedd är det ännu bättre. Ibland räcker det med några få minuter. Läs igenom anteckningarna från förra mötet. Du uppfattas som mer proffesionell om du minns vad som sas förra gången. Enkel matematik.
4. Vad har jag för långsiktiga mål?
Har du några långsiktiga mål? Tre eller fem år fram i tiden. Har du skrivit ner dessa mål? Om inte så låter du dig ledas av livets omständigheter och tillfälligheter. Med tydliga mål är det du som styr. Se till att skriva ner och bestäm din egen väg.
5. Vad kommer jag inte få gjort?
Finns det något du verkligen behöver få gjort idag? Om du inte markerar det så finns risken att du glömmer det eller inte har tillräckligt med tid att utföra det när du väl kommer igång. Ta dig tid att lokalisera denna viktiga uppgift hur liten den än kan vara. Kanske är det att du behöver boka en läkartid eller en tid för att besikta din bil. Lätt att glömma, men viktigt att få gjort.
6. Vad har jag lovat någon annan att jag ska göra idag?
Jepp, vi säger allt för ofta att vi ska fixa något men kommer inte till skott att göra det eller så glöms det bort. Hur ofta lovar du något som du sedan inte gör? Försök minnas om du har något sådant du behöver göra idag.
7. Vad tänker jag göra för mig själv idag?
Det är viktigt att inte glömma sig själv bland alla måsten och viktigheter. Ta hand om dig själv. Du är viktig. Gå och träna, ta en kaffe på café eller rita en teckning.
8. Vem behöver du tillbringa tid med idag?
Vem har du i ditt liv som borde få din uppmärksamhet? Slukas inte av allt som ska göras så det inte finns någon tid över för dina nära och kära. Vem kommer du att tänka på? Ring den personen. Ge hen en kram.
9. Vad har jag gjort idag?
Avsluta din dag med att ta en stund för att se över din dag. Beskåda det du har åstadkommit för du har med säkerhet fått gjort flera bra saker. Det kan vara en bra idé att skriva ner hur det har gått. Som en hjälp för en annan dag eller som en dagbok.
10. Känner jag mig glad över det jag har gjort idag?
När du ha sett över din dag ställ dig då frågan, Känner jag mig glad? Är det här det jag vill göra? Livet går snabbt och det går att missa att man inte är på väg åt rätt håll.
En guide
Ställ dig de här frågorna under dagen som en guide över att du håller på med rätt saker vid rätt tillfälle. Du kommer märka att ditt arbete löper på smidigare eftersom du är noga med att ta reda på att du gör det du ska göra. Kanske märker du att du är riktigt bra på att planera.
Vilken fråga känner du är viktigast för dig just idag?
Bra tips!
Jag har lekt med olika sätt att planera mina dagar. En grej som jag uppskattade bla för den var så enkel var 1 – 3 – 5-metoden:
Lista 1 sak som är den viktigaste/största/tyngsta saken du har att göra idag
Lista 3 lite mindre saker som också ska hinnas med
Och slutligen, lista 5 småärenden som du ska klara av
Där lärde jag mig att inte ålägga mig själv fem ”typ 1”-uppdrag, utan att verkligen tänka över vilken omfattning varje sak tar, och utifrån det ge mig själv en rimlig to do för dagen.
1-3-5 – ja, den vill jag läsa mer om!!
Att testa sig fram är bra. 1-3-5- metoden är jättebra. Tack för att du påminde mig om den. Den har jag faktiskt inte bloggat om. Berätta gärna mer om hur den metoden har hjälpt dig. Om du vill.
Har inte en given struktur av den typen. Men dagen inan tittar jag in min kalender och jag gå mentalt igenom tre saker jag vill ha gjort. Och jag prioriterar dem, om jag åtminstone fått gjort två av dem är jag hyfsat nöjd på kvällen samma dag.
Jag har också en autistisk son och när han är hemma är jag betydligt mer strukturerad och noggrann, men det är mer för hans och vårt gemensamma livs skull. Han mår bäst då.
Låter som du har bra ordning tycker jag. Att veta vad som är prioriterat är något av det viktigaste när det kommer till att få saker gjorda.
Ja, personer med autism mår ju oftast bättre av tydliga rutiner.
Även jag gillar dina tips! Tack!
Och så är jag nyfiken på om du låter en vän ta bilderna av dig eller om du gör på annat vis. Jag gillar att se dig så här på bilderna 🙂
😀 vad bra att du gillar. Då betyder det att du kan ha nytta av tipsen.
Jag sätter kameran på stativ och har en fjärrutlösare. Jag har ofta rätt kul när jag kör mina fotosessioner. Det är lite enklare att vara avslappnad framför kameran när ingen tittar.