Vad är det som är så speciellt med just te? För mig i alla fall och jag vet att det är många fler med mig som älskar te. Sverige består inte enbart av kaffedrickare.

Te har många smaker, egenskaper och effekter. Det är en dryck som medför så mycket om vi bara ger oss den stunden det tar att sitta ner och avnjuta en kopp. För det handlar verkligen om att ta sig tiden att sitta ner. Te är inget du bara dricker för att du är törstig eller frusen, utan det är en stund kvalitetstid du ger dig själv oavsett om du är ensam eller tillsammans med någon annan. Det är som en present till dig själv kan man säga.

Teväntan, den bra sortens väntan

“Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge” är ord som man fått höra rätt många gånger i sitt liv. Att vänta är vi många som är dåliga på. I alla fall jag.

Tedrickandet tränar upp förmågan att vänta och till och med att njuta medan vi väntar för utan väntan får vi inget te. Den tid som det tar att göra teet och vänta på att det ska blir klart blir som ett mellanrum i din dag. Ett mellanrum där du får möjlighet att ge dig själv energi.

Tålamod, utstå väntan

Det finns ett ordspråk som lydet “Den som har tålamod har allt” och så är det säkert. Med tålamod blir livet något lättare, för du är medveten om att saker inte sker direkt. Tålamod kan däremot vara svårt. Att göra en förändring i livet kan kännas exalterande och spännande, men många gånger önskar du kanske att du slapp resan och redan var framme vid målet. Detta trots att du förmodligen är medveten om att det är under resans gång som den faktiska utvecklingen sker. Men det är jobbigt, det tar tid och det är fasligt tålamodsprövande.

Definitionen på tålamod är “förmågan att kunna utstå väntan, förseningar eller svårigheter med bibehållet lugn”. Jag blir stressad bara att läsa definitionen, men jag vet också att det finns något bra med den väntan som det innebär. När vi väntar finns det utrymme för reflektion.

10 positiva ting med te

Så tillbaka till varför jag tycker te är så speciellt? Läs listan med tio positiva ting med te så förstår du. Kanske resonerar någon av dessa med dig. Kanske fler.

  1. Det egna välbefinnande – Te är som en kram som värmer när det är kallt och blött ute. En kram som stärker dig och får dig att må bättre.
  2. Den sociala samhörigheten – Te är en perfekt dryck att dricka när man sitter tillsammans med vänner. et ger tid till långa samtal. När vännen kommer på besök väljer du med omsorg vilket te du vill bjuda på och tillsammans väntar ni på att teet ska dra färdigt.
  3. Hjälpen på jobbet – Teet är en motivator när du ska påbörja en uppgift som känns tung. Te på jobbet ger en tillfällig paus från arbete som återskapar energi och inspiration.
  4. Det ger tröst – En kopp te är som en skön värmande filt när man känner sig nedstämd. Teet ger en känsla av trygghet.
  5. Det är nöjsamt och kunskapshöjande – Att botanisera bland alla tesorter och tesmaker i tebutiken är ett sant nöje. Teblandningarna har dessutom olika roliga namn. I tebutiken träffar du personal som kan svara på frågor du har om “te-världen”.
  6. Det doftar så gott – Våra sinnen reagerar på te. Inte bara känslan det ger oss att dricka te utan även hur det doftar. När våra sinnen aktiveras sprids en känsla av välbehag.
  7. Det familjära – Att dricka te tillsammans med familjen är en bra familjeaktivitet. Skapa mys kring teet. Låt barnen välja sort och kopp. Drick tillsammans på kvällen medan ni pratar om vad som hänt under dagen.
  8. Det är fokusgivande –  Du kan använda teet som en fokusgivare. När du känner att din koncentration minskar är det dags att ta en paus och ordna en kopp te. Medan du väntar återskapas fokus och din kreativitet igen.
  9. Det är enkelt att göra – Det är inte svårt att göra sig en kopp te. Alla kan klara av det. Det går ju att bara koka upp vatten och lägga i en tepåse. Det är te det också.
  10. Det är hälsosamt – Te har positiva effekter på hälsan: uppiggande, avslappnande, stärker tänder. Det innehåller antioxidanter mot fria radikaler. Forskningen visar även att teinet stärker vårt immunförsvar och att te är bra för hjärtat.

Vilken eller vilka resonerar mest med dig?

För info: Texten och listan är ett utdrag ur min bok Tid för te: Fokus. Sinnersro. Kreativitet

Boken ”Tid för te” finns att köpa i min webbshop. I den pratar jag om hur du får fokus för det du ska göra och hur du finner sinnesro och kreativitet i din vardag. Jag använder mig av te och tekoppen som symbol för att skapa fokus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *